19.06.2015

Organismul viu ca sistem organizat

Human body systems.
 
   Substantele anorganice si organice, ionii, radicalii liberi sunt asociati in materia vie constituind structuri spatiale, tridimensionale, in care componentele au o pozitie bine determinata in spatiu si in care reactiile se desfasoara in timp, intr-o succesiune si interdependenta riguros determinata. Astfel de sisteme organizate se intalnesc atat in chimia anorganica (cristalele) cat si in chimia organica (compusi macromoleculari naturali si de sinteza). In cadrul sistemelor biologice se diferentiaza nivelele de organizare ierarhizate, cu caracteristici proprii pentru fiecare nivel:
organism - organe - tesuturi - celule - agregate moleculare - molecule - atomi.
   Daca sistemele din chimia anorganica sau organica pot fi izolate (fara schimb de substanta si energie cu exteriorul), sau inchise (cu schimb de substanta dar nu si de energie cu exteriorul), sistemele biologice sunt sisteme deschise care prezinta schimb de substanta, energie si informatie cu mediul exterior.
   O alta caracteristica esentiala a sistemelor biologice o constituie integralitatea lor, ciata neputand fi conceputa decat in cadrul unui organism bine individualizat si care numai in aceasta forna isi exercita functiile vitale.
   Procesele care au loc in organismele vii au un pronuntat caracter informational. Cele mai specifice functii ale vietii (autoreinoirea, reproducerea, evolutia, adaptarea) sunt procese informationale.
   Sistemele biologice sunt si sisteme autoreglate posedand mecanisme de homeostazie cu o eficienta uimitoare. Principalul mecanism prin care sistemele autoreglate isi asigura homeostazia este principiul retroinhibitiei (feedback).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu